BetterWealth är Sveriges billigaste fondrobot - så ska de utmana gammelbankerna


Johan Steneudde, Head of Relations på BetterWealth, om vad man ska tänka på innan man börjar investera, vikten av att ha marknadens bästa team för att kunna lyckas samt varför BetterWealth behövs på den svenska investeringsmarknaden.
Han har jobbat med finans på ett eller annat sätt ända sedan han tog sin civilekonomexamen från Lund i början på 2000-talet. Med en bakgrund i mer traditionella private banking-bolag kände Johan Steneudde för ett par år sedan att den digitala transformationen började ta allt mer plats i den finansiella sektorn. Som den entreprenör han är beslutade han sig för att ta chansen att hoppa på det digitala tåget, idag jobbar han som Head of Relations på den digital investeringstjänsten BetterWealth. Och visst skiljer sig tjänsten från hur de mer traditionella institutionerna opererar, Johan förklarar: – Vi driver en förändring mot hur de traditionella bankerna jobbar. Vår produkt är ett mer slimmat och användarvänligt alternativ, det gör att vi inte behöver stora flashiga kontor. Vår produkt är otroligt skalbar. När vi får in kunder kan vi snabbt samla in feedback och förändra plattformen väldigt snabbt. Det är såklart en otrolig fördel gentemot traditionella banker.

“Vi har ett av Sveriges bredaste urval av investeringsprodukter och kan med
hjälp av AI och machine learning optimera portföljerna mot våra kunder

Även när man tittar på mer nischade konkurrenter, dvs fondrobotar och andra mer digitala alternativt sticker BetterWealth ut. Till exempel säger man sig ha marknadens mest sofistikerade teknologi bakom produkten och det bredaste urvalet av investeringsprodukter. Dessutom har man idag Sveriges lägsta förvaltningsavgift:

– Vi har ett av Sveriges bredaste urval av investeringsprodukter och kan med hjälp av
AI och machine learning optimera portföljerna mot våra kunder på ett helt unikt sätt. Våra alternativa tillgångsslag ger oss en riktigt bra bredd och inkluderar allt från fastigheter till råvaror. Här skiljer vi oss från andra fondrobotar som har en mer slimmad tillgångsallokering. Nu är vi dessutom billigast på marknaden. Vår förvaltningsavgift ligger på låga 0,09%. Vi tittar även på att kunna lägga till pensions- och försäkringslösningar.

Kom igång på 2-3 minuter  En av de största fördomarna Johan stöter på när han lägger örat mot asfalten är att investeringar inte skulle vara för alla, men även att det skulle vara komplicerat och till och med för tidskrävande. Denna förvridna bild är något som Johan vill ändra på:


– Ofta tror folk att det är komplicerat. Man har sitt livspussel och intresset för att investera i aktier och fonder är generellt sätt låg, trots att ens privatekonomi borde vara en av de högsta prioriteringarna för väldigt många. Den stora tjusningen med denna produkt är att du inte behöver ägna mer än 2-3 minuter av din dyrbara tid för att komma igång. BetterWealth vill vara en bra digital lösning för den breda publiken. Tröskeln för att sätta igång är låg, du kan komma igång med en så liten peng som 1000 kronor. I din depå kan du också ha flera olika modeller, men hela vår plattform handlar om att göra det enklare att förstå hur du enkelt kan komma igång med ditt sparande. Vi har också en prisgaranti på våra fonder, hittar du till exempel billigare fonder någon annanstans betalar vi mellanskillnaden. Där är vi också helt unika. Johan belyser att BetterWealths team är perfekt sammansatt för att kunna ge slutkunden en så bra produkt som möjligt. Inom organisationen finns entreprenörer, mångårig erfarenhet från traditionella storbanker och några av landets duktigaste analytiker och utvecklare. Själv har han jobbat som investeringsrådgivare på en av de större private banking-aktörerna i Luxemburg:


– Jag kan med rak rygg säga att vi har den starkaste operativa ledningen om du jämför oss med våra konkurrenter. Ska du starta ett digitalt alternativt krävs en bra balans mellan tech, marknad, entreprenörskap och kunskap inom AI och machine learning. På så sätt har vi en otroligt bra mix för att kunna ge slutanvändarna en produkt som verkligen är unik.

Slutligen har Johan ett tips för alla som vill komma igång med ett sparande, men som kanske inte vet hur eller var man ska börja någonstans:

– Sätt upp ett syfte med ditt sparande. Vill du spara till pensionen? Vill du ha en buffert? Kan du inte definiera syftet kanske du har en tidshorisont? Skriver du att du vill ha ett buffert-sparande på två år kommer du få ett sparande via oss som är optimerat för detta syfte med låg risk. Har du ett längre sparmål justeras detta så att du kan få bättre utväxling. Marknaden går upp och ner, men det är aldrig ett dåligt tillfälle att börja spara, men det är viktigt att komma ihåg att olika syften kräver olika sparanden.