BetterWealth marknadsbevakning vecka 44: Nedstängningar och omvändningar

I vår veckovisa marknadsbevakning summerar vi kort humöret på börsen och delar med oss av nyhetsartiklar som vi funnit intressanta under den gångna veckan. Publiceras på blog.betterwealth.se varje veckan.

Marknadens rörelser
Marknaderna har under de gångna dagarna utvecklats övervägande negativt när investerarförtroendet fått ta emot slag efter slag. Europa stängs återigen ner och USA rör sig mot ett historiskt stökigt val, utan att Demokraterna och Republikanerna lyckats enas om ett nytt stimulanspaket. Vidare blev flera av teknikjättarnas kvartalsrapporter besvikelser, exempelvis meddelade Facebook att mängden nordamerikanska användare minskar. Under fredagen kom det dock ljusglimtar i Europa då flera länders och eurozonens preliminära BNP:s för det tredje kvartalet presenterades över analytikernas förväntningar, optimism skapade dock inga stora vågor då det förväntas att utvecklingen åter komma vända ned när europas största ekonomier återigen stänger ner.
 

Europa sätts under nya restriktioner
Land efter land i Europa har bekräftat det - den andra coronavägen ar har. Land efter land noterar de högsta antalet fall per dag, däribland Frankrike, England och Tyskland. Trots mängden nya fall så försöker europas länder att undvika nedstängningar lika dem vi såg i våras. Fokus ligger istället på mer skräddarsydda restriktioner när regeringar försöker stoppa spridningen utan att samtidigt stoppa ekonomin. Exempelvis låter man i Frankrike skolor vara öppna och arbete på plats är fortfarande tillåtet, även om jobb hemifrån uppmuntras. I London försöker de minska de sociala kontakterna genom att förbjuda personer från olika hushåll att träffas inomhus. 

Läs mer

Hedgefonder vänder sig mot pandemins vinnare
Flertalet hedgefonder har nu börjat vända sig mot de företagen som presterat bäst under coronakrisen. Motiveringen bakom är en förväntan att deras ökade vinster kommer försvinna lika snabbt som de kom. Ett exempel pa detta är datortillverkare, en bransch som länge stått och stampat men tog fart när att fler skulle jobba hemifrån, en fart vissa bedömer kommer försvinna när fler återvänder till kontoren. Vidare menar vissa att flera vaccintillverkares värderingar skjutit allt för högt under året när deras aktiekurser mångdubblats och det fortfarande är mycket osäkert vem, om någon, som kommer kunna leverera ett vaccin.

Läs mer

Nuvarande risknivå
Risknivån har minskat marginellt men våra modeller bedömer att vi fortfarande är i ett högriskläge. Detta innebär att skakandet vi sett på marknaderna under gångna tiden med stor sannolikhet kommer att fortsätta.Har du frågor, funderingar eller är intresserad av att börja spara med oss? Läs mer på vår hemsida. Dessutom går det alltid bra att kontakta oss.