BetterWealth marknadsbevakning vecka 38: Brexit och skakande teknik

Marknadsbevakning

I vår veckovisa marknadsbevakning summerar vi kort humöret på börsen och delar med oss av nyhetsartiklar som vi funnit intressanta under den gångna veckan. Publiceras på blog.betterwealth.se varje vecka.

Marknadens rörelser
Marknaderna ser tillbaka på en volatil period där optimismen på börserna har börjat sina något. Värst drabbade har teknikaktier varit när de sett skarpa fall sedan början av september. Humöret har till stor drivits av utvecklingar på vaccinfronten, sino-amerikanska relationer och centralbankernas agerande. I måndags (14/9) fick dock investerare en påminnelse om att världens ekonomier inte har stannat fullständigt när amerikanska Nvidia meddelade att de ämnar köpa chiptillverkaren ARM för hisnande 40 miljarder dollar, vilket höjde riskaptiteten på börserna. 

En ny kinesisk bubbla

Investerare oroar sig för att en ny bubbla växer sig allt större i Kina. För en gångs skull handlar det varken om teknik eller småbolag, det handlar om väletablerade livsmedelsföretag. Ett målande exempel är en sojaproducent med ett marknadsvärde långt över något svenskt företag och cirka 100 gånger större än sin årliga vinst. Drivande för de höga priserna är en enorm tillväxttakt for pensionsfonder som söker säkra investeringar. Samtidigt börjar dessa företags avkastningar närma sig de betydligt säkrare kinesiska statens obligationers avkastning, skulle de komma för nära fruktar analytiker att aktierna snabbt kommer falla till marken när investerare tar sina vinster och går vidare.

Läs mer 

Boris Johnson skakar om Brexitförhandlingarna
Det presenterades häromdagen ett förslag för ny lagstiftning gällande Storbritanniens interna marknader, ett förslag som på flera sätt går emot både tidigare överenskommelser med EU och internationell lagstiftning. Kritiken lät sig inte vänta, agerandet har kritiserats inte bara av EU-representanter utan även av irländska toppolitiker, skotska toppolitiker och flera av den engelska regeringens egna representanter. Bland annat har regerings mest seniora juridiska rådgivare avgått. När förhandlingarna redan befinner sig i den elfte timmen och ingen sida visar vilja att backa menar analytiker att risken för ett Brexit utan handelsavtal har ökat markant. 

Läs mer

Nuvarande risknivå
Risknivån har återigen stigit följande hög volatilitet och vi bedömer att det finns en överhängande risk för att marknaderna kommer att fortsatta skaka. Till följd av detta är våra portföljer förhållandevis defensivt allokerade för att minimera eventuella värdeminskningar.