BetterWealth marknadsbevakning vecka 40: Vaccin och presidentval

Marknadsbevakning

I vår veckovisa marknadsbevakning summerar vi kort humöret på börsen och delar med oss av nyhetsartiklar som vi funnit intressanta under den gångna veckan. Publiceras på blog.betterwealth.se varje vecka. 

Marknadens rörelser
När september rör sig mot sitt slut ser investerare tillbaka på en skakig månad fylld av osäkerheter för aktier. Drivande för marknadernas nedåtgående trend har varit fortsatta tuffa politiska dialoger, dels mellan USA och Kina och dels mellan Storbritannien och EU. I Europa har vi utöver tuffa dialoger även sett en oro för den ökade coronaspridningen och ett antal länder har återigen börjat införa restriktioner. Vidare kom det ett riktigt bakslag för den banksektorn under den gångna veckan när det väcktes nya anklagelser om utbredd pengatvätt. Men, vi såg under gårdagen (28/9) en vändning mot optimism när aktier avancerade brett och starkt under veckans första handelsdag som för europeiska aktier blev den bästa dagen sedan juni. Fortsätter uppgångarna i dagarna som kommer så har aktier globalt sett hyfsade möjligheter att avsluta månaden med gröna siffror, även om det behövs en starkt positiv utveckling i USA där vi ser tillbaka på en tuff månad för bland annat teknikaktier. Desto bättre har det gått för svenska aktier som utvecklats skakigt men i det hela positivt under gångna månaden. 

Misslyckade vaccin är nästa stora marknadsrisk
Sedan covidpandemin sänkte börserna rejält tidigare i år har vaccinnyheter åter och återigen inget hopp om att pandemin snart ska vara slut och att världens ekonomier igen ska börja kunna köra på helfart. En analys från schweiziska UBS menar att hela 40 procent av uppgångarna sedan maj är en följd av vaccinförhoppningar. Uppgångarna står då på grunden att något eller flera av vaccinen kommer fungera och dessutom kunna distribueras inom en rimlig tid vilket flera analytiker menar är långt ifrån garanterat. I den nuvarande takten kommer det börja presenteras preliminära resultat i oktober och november, medan marknaderna lär kunna smälta ett misslyckande skulle flera kunna skaka om dem ordentligt.

Läs mer

Investerare ser en varande risk efter presidentvalet
Index som ger en uppskattning av hur stora framtida svängningar på börsen kommer vara har börjat putta fram risken relaterad till det amerikanska presidentvalet. Under en stor del av året har det förväntats att vi kommer se stora marknadsrörelser dagen precis efter presidentvalet, nu förväntar sig allt fler istället att risken kommer stiga på valdagen och sedan vara fortsatt hög genom hela november och en bit in i december. Drivande for perspektivskiftet är en ökande oro för en utdragen och komplicerad valprocess med fördröjningar för rösträknandet och en större andel distansröster. År 2000 när George W. Bush vann presidentskapet för första gången tog processen över en månad. Sammanfattningsvis kan man saga att marknaderna med största sannolikhet kommer reagera på valets utgång och att utgången fortfarande är mycket osäker.

Läs mer

Nuvarande risknivå 
Följande månaderna stora volatilitet och mixande ekonomiska signaler bedömer våra modeller att marknaden befinner sig i en högriskperiod med stora sannolikheter för svängningar likt dem vi sett under de gångna veckorna. Med hänsyn till detta är våra portföljer placerade för en minskad volatilitet och mindre fall ifall att marknaden skulle se ett större fall. 

Har du frågor, funderingar eller är intresserad av att börja spara med oss? Läs mer på vår hemsida. Dessutom går det alltid bra att kontakta oss.