BetterWealth marknadsbevakning vecka 39: Grön energi och negativa räntor

Marknadsbevakning

I vår veckovisa marknadsbevakning summerar vi kort humöret på börsen och delar med oss av nyhetsartiklar som vi funnit intressanta under den gångna veckan. Publiceras på blog.betterwealth.se varje vecka.

Marknadens rörelser
Amerikanska aktier fortsatte falla under den gångna veckan och noterades ner för den veckan i rad. Beskedet från Fed, den amerikanska centralbanken, om att de kommer lämna räntorna låga för en överskådlig framtid räckte inte för att övertyga investerare om att den ekonomiska återhämtningen kommer vara varaktig. Även i Europa såg aktier tillbaka på en tung vecka, speciellt tungt var det för den europeiska finanssektorn när Englands centralbank signalerade att negativa räntor diskuterades. I Sverige var utvecklingen desto gladare när börsen stadigt klättrade och närmar sig nya rekordnivåer. I Asien har utvecklingen varit blandad under veckan. Relationen mellan USA och Kina ser allt spändare ut och i Japan har Yoshihide Suga tagit över ledarskapet efter att landets mest långvarigaste premiärminister Shinzo Abe abrupt avgick häromveckan.  

BP ser början av slutet för oljan
Varje år släpper oljejätten en uppmärksammad rapport om framtiden för energi och i år menar dem att toppen for oljeefterfrågan kan vara bakom oss. Istället för att oljeefterfrågan åter ska ta fart och stiga till nya höjder ifall vi skulle lämna coronakrisen bakom oss så tror företaget att grön energi kommer ta oljans plats tidigare än vi väntat oss. Samtidigt har företaget nyligen presenterat ambitiösa planer för att röra sig bort från oljan mot grön energi, som de menar växer snabbare än någon energiform någonsin gjort. 

Läs mer 

Engelska centralbanken diskuterar negativa räntor
Den Engelska centralbanken meddelande i torsdags att de tagit ett enhälligt beslut att behålla räntorna och stödprogrammen på de nuvarande nivåerna, precis som förväntat av analytiker. Vad som inte var väntat var att banken överväger att för första gången införa negativa räntor. Trots att centralbanken inte gav något definitivt besked så var reaktionerna snabbt och pundet föll nästan en hel procent inom loppet av några minuter. Drivande för diskussionerna om negativa räntor är den nästintill unika osäkerheten landet står inför. Farhågorna för en andra coronavåg med medföljande restriktioner växer sig starkare, arbetslösheten kan komma att öka markant när regerings lönestöd ska avslutas nästa månad samtidigt som ett avtalslöst Brexit verkar allt sannolikare. 

Läs mer

Nuvarande risknivå 

Våra modeller bedömer att det finns en stor sannolikhet för att den nuvarande volatiliteten på marknaderna kommer att fortsätta och att vi kommer se stora börssvängningar även i den närkommande framtiden. Samtidigt gör det rådande ränteläget med rekordlåga räntenivåer det svårt att skapa diversifierade portföljer när avkastningen på stabilare obligationer har sjunkit markant.