BetterWealth marknadsbevakning vecka 32: Konkurser och teknisk dominans

 

Marknadsbevakning

I vår veckovisa marknadsbevakning summerar vi kort humöret på börsen och delar med oss av nyhetsartiklar som vi funnit intressanta under den gångna veckan. Publiceras på blog.betterwealth.se varje vecka.

Marknadens rörelser
Den gångna veckans marknadsutvecklingar i världen har varit spridda och det har varit svårt att utläsa en gemensam trend. I USA har trenden varit uppåtgående följande en positivt överraskande rapportsäsong där en stor majoritet av företagen tagit sig igenom coronakrisen med bättre resultat än vad analytiker förväntat sig. Även i Europa har aktier avancerat när ekonomiska indikatorer visat på en bättre utveckling än väntat, dock har utveckling dämpats de senaste dagarna när oron för en andra coronavåg växt sig starkare. I Asien har utvecklingen generellt legat kring nollstrecket när ökade spänningar mellan USA och Kina sänkt humöret på börserna. 

Fler konkurser i den amerikanska handeln
Flera amerikanska handelsjättar rör sig mot konkurs i spåren av coronakrisen. Under den senaste veckan gick bland annat Tailored Brands, ägarbolaget till bland annat Men’s Wearhouse och Jos. A. Banks, in i rekonstruktion och meddelade att de stänger 500 av sina 1500 butiker. Detta efter en vår fylld av konkurser då bolag som J.Crew, Brooks Brothers, J.C. Penny med flera strukit med. Analytiker menar samtidigt att det här bara är början av konkurserna i handeln och att fler väntas i takt med att lättandet av nedstängningar tillåter fler lagerutförsäljningar.

Läs mer

Techjättarna krossar förväntningar
Under den gångna veckan presenterade Apple, Facebook, Amazon och Googles ägarbolag Alphabet sina halvårsrapporter och samtliga kom in långt över förväntningarna. Efter att precis vittnat framför USA:s kongress om en tuff konkurrens- och marknadssituation talar resultaten till motsatsen när de presenterar goda resultat i en krympande ekonomi. Samtliga bolag förutom Alphabet avancerade starkt på börserna där de fortsätter att ta en allt större plats. 

Läs mer

Handeln har åter tagit fart i Eurozonen
Efter att fler restriktioner har lyfts så har handeln i Eurozonen åter tagit fart och den månadsvisa handeln under juni överträffade förra årets. Under månaden så minskade e-handeln vilken sett en stor tillväxt under de gångna fyra månaderna medan den fysiska tog fart. Samtidigt menar analytiker uppsvingen kan bero på att instängda konsumenter äntligen fått möjlighet att handla igen och att det inte är säkert att uppgången kommer fortsätta. 

Läs mer

BetterWealth just nu

Portföljfördelning (medelriskportfölj)
Portföljen har i dagsläget en förhållandevis stor exponering till mindre riskfyllda tillgångar vilket skapar goda förutsättningar för att undvika en stor värdeminskning ifall att vi skulle se kursfall bland aktier. Under den gångna veckan har portföljen avancerat en dryg procent. Drivande för uppgången har bland annat varit exponeringen till guld som nått sin historisk högsta punkt under den gångna veckan. 

Nuvarande risknivå
Risken har minskat marginellt under den gångna veckan men befinner sig fortfarande på höga nivåer. Drivande för volatiliteten är en stor marknadsvolatilitet och höga korrelationskoefficienter när obligationspriser i större utsträckning utvecklas i samma riktning som aktier än under lugna perioder. Våra modeller bedömer att det finns en påtaglig risk för större marknadsfall. 

 

Har du frågor, funderingar eller är intresserad av att börja spara med oss? Läs mer på vår hemsida. Dessutom går det alltid bra att kontakta oss.