BetterWealth marknadsbevakning vecka 36: Deflation och amerikansk storhet

Marknadsbevakning

I vår veckovisa marknadsbevakning summerar vi kort humöret på börsen och delar med oss av nyhetsartiklar som vi funnit intressanta under den gångna veckan. Publiceras på blog.betterwealth.se varje vecka.

Marknadens rörelser
I USA började veckan med en förlängning av de uppgångar vi sett under de senaste veckorna, sedan vände det snabbt nedåt i torsdags (3/9) då flertalet  teknikbolag hade sina största prisfall på flera månader. I Asien har marknaderna studsat i takt med att den sino-amerikanska dialogerna tonats upp och ned och det kommer fler nyheter gällande vem som kommer ta över premiärministerposten i Japan.  I Sverige och Europa har veckan kantats av både upp - och nedgångar när investerare försökt balansera deflationsrisk (läs mer nedan) och skakande på utländska börser. 

Eurozonen rör sig mot deflation
Inflationen i Eurozonen blev till deflation i augustis första mätning. ECB har likt svenska Riksbanken ett inflationsmål på två procent men har inte nått detta malet på mer än sju år och i augusti var inflationen negativ. Analytiker ser nu en ökad press på Europeiska Centralbanken att injicera ytterligare stimulans innan året är slut för att skapa en pristillväxt i linje med deras mål.

Läs mer

Amerikansk teknik större än hela Europa
Sett till marknadsvärde så värderas nu de amerikanska teknikbolagen högre än hela den Europeiska aktiemarknaden. För lite mer än ett decennium sedan var bilden inte alls den samma, då var den Europeiska marknaden värd fyra gånger mer än de amerikanska teknikbolagen. Sedan dess har de amerikanska marknaderna drivits på av de gigantiska teknikbolagen som nått allt högre värderingar. Ett exempel på detta är Amazon, vars börsvärde har multiplicerats med 20 under de tio gångna åren. Under samma period har europeiska aktier (Euro Stoxx 50) enbart avancerat 13,4 procent.

Läs mer

Nuvarande risknivå
Våra modeller bedömer att det finns en överhängande risk att marknaden kommer se fler korrektioner den kommande tiden. Drivande för den höga risken är en hög marknadsvolatilitet med stora svängningar likt dem vi sett under den gångna veckan, forskning visar på att volatilitet på marknaderna ofta är varande vilket vara modeller tar hänsyn till.